Tarım Politikaları Uzmanı ve Tarımdan Haber yazarı Ergin Kahveci, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ayrılacağı yönündeki iddialara sert çıktı. Kurumsal bütünlük ve politika planlaması açısından bu hamlenin yanlış olacağını belirten Kahveci, “Tarım gibi devasa bir yapıyı parçalara ayırarak yönetemezsiniz” dedi.
Kulislerde konuşulan kabine değişikliğiyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ayrılacağı yönündeki iddialar, sektör temsilcilerinin tepkisini çekmeye başladı. Tarım Politikaları Uzmanı Ergin Kahveci, bu yöndeki bir ayrışmanın sadece yapısal değil, aynı zamanda işlevsel büyük bir zafiyete yol açacağı uyarısında bulundu.
İktidarın en doğru hamlesi şimdi geri mi alınıyor?
Kahveci, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birleşik yapısını “iktidarın nadir ama doğru kurumsal politika adımlarından biri” olarak değerlendirerek, şöyle konuştu:
“Tarım kavramının bütünsel yaklaşımı gerektirir. Ormancılık, çevre, su, kırsal kalkınma, gıda egemenliği… Bunların hepsi birbiriyle bağlantılı. Bu yapının ayrılması; mesleki deformasyon, işlevsellik kaybı ve indirgemeciliği beraberinde getirir. Sonuçta parçaların parçaları bile birbiriyle çakışır, politika üretemez hale geliriz.”
Makro politika mikro bakanlıkla kurulamaz
Tarımın kavramsal kapsamının sadece ‘bitki ve hayvan üretimi’yle sınırlı olmadığını belirten Kahveci, sektörü yöneten kadroların da bu bütünselliği kavrayacak liyakate sahip olması gerektiğini söyledi.
“Tarımı yönetenler tarımsal sosyoloji, tarım ekonomisi, kırsal alan, çevre ve ormancılıkla temas etmiş olmalı. Bunlarla tanışmamış insanların yönettiği parçalı yapılar bize çözüm değil, kriz üretir. Makro politika mikro kurumla olmaz.”
Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı önerisi
Kahveci, Fransa, Polonya ve Birleşik Krallık’tan örnekler vererek Türkiye’nin ihtiyacının ayrıştırma değil, kapsayıcı birleştirme olduğuna dikkat çekti:
“Bakanlık ayrılacaksa bu daha büyük bir kapsayıcılıkla olmalı. Fransa’da olduğu gibi gıda egemenliğini içeren, Polonya’da olduğu gibi kırsal kalkınmayı önceleyen, İngiltere’de olduğu gibi tarımsal çevreyi kapsayan bir Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı kurulsun. O zaman konuşalım.”
Fotoğraftaki çiftçi her şeyi anlatıyor
Kahveci sözlerini şöyle bitirdi:
“Bir çiftçi ‘Sadece çiftçilik yapmak istiyorum’ diyor. Yani şunu söylüyor: Beni bu işlerin karmaşasıyla uğraştırmayın. Anlamam da ilgilenmem de. Devletin görevi, bu karmaşayı sadeleştirip bütünsel politika üretmek. Kurumları bölerek değil, işlevselliği güçlendirerek ilerlemeli.”