Daha az alanda, daha az iş gücüyle, yabancı ot mücadelesi yapmadan ve daha fazla ürün elde ederek kendi organik yiyeceklerinizi yetiştirmek için bir yöntem arıyorsanız sizlere sadece saman balyalarında yetiştiriciliği önerebilirim.
Şimdi kendi saman balya bahçe sistemini kurmaya hazır mısınız.? Sizlere kendi saman balyası bahçenizi oluşturabilmeniz için bazı bilgilerden bahsedeceğim.
Ancak bir uyarı yapmak istiyorum; saman balyası bahçeciliğini bir kere denedikten sonra bir daha geleneksel bahçe yetiştiriciliğini denemek istemeyebilirsiniz..
- Sağlıklı Bitkiler & Daha İyi Sebzeler
Saman balyasında yetiştiricilik yaparken hemen hemen hiç toprak ihtiyacınız olamayacaktır. Gerekli olan tek şey saman balyasıdır. Bazı durumlarda ( isteğe bağlı ) saman balyasının içeriğine kompost, solucan gübresi, leonardit gibi bazı toprak iyileştirici maddeler ilave edebilirsiniz..
Saman balyasında yetiştireceğiniz bitkilerin toprakla teması olmadığı için de, birçok toprak etmenli hastalık ve zararlıdan da kurtulmuş olacaksınız.
Ayrıca aklınızda tutmanız gereken hususlardan bir tanesi de pestisit kullanımının daha az yada hiç kullanılmaması gerçeğidir. (Doğal-Organik pestisitler hariç)Aşırı derecede kullandığımız pestisitler bahçemize çekmek istediğimiz yararlı böceklere zarar verdiği gibi ve ayrıca yediğimiz yiyecekler üzerinde sağlımızı etkileyen zararlı kalıntılar oluşturmaktadır.
- Daha az işgücü
Kazma, çapalama, toprak işleme gibi vücudumuzu yoran, sırtımıza rahatsızlık veren aşırıcı yorucu işlemlerin hepsini bu sistemde unutabilirsiniz. Pahalı toprak işleyici alet ekip ve ekipmanlarına da ihtiyacınız olmayacaktır.
Ayrıca ekim döngüsü (Münavebe), toprak iyileştirme, toprak işleme gibi endişeleriniz olmayacaktır. İlave toprak düzenleyicilerini ve bitki besin maddelerini istediğiniz zaman saman balyalarına ekleme şansınız vardır.
- Yabancı Ot Mücadelesine Son
Saman balyalarında yetiştiricilik yapmak yabancı ot mücadelesini tamamen ortadan kaldırmaktadır.
Yabani otlar yetiştirme mevsiminin başlangıcında saman balyalarında zaten bulunmazlar. Yetiştirme döneminin ilerleyen zamanlarında bitkilerin yanında oluşabilecek yabancı otların ayıklanması ve temizlenmesi ise çok basittir. Bütün yetiştirme dönemi boyunca yabancı ot mücadelesi için harcayacağınız zaman ve iş gücü çok az olacaktır.
Buna bir bakın ;
Sağlıklı Sebzeler ve Yabancı Ot Yok…
- Kendinden kompostlu Büyük Saksılar
Şayet saman balyasında yetiştiricilik yapıyorsanız zaten kendiliğinden kompostlu büyük saksılarınız var demektir.
Ayrıca saman balyaları doğal kompost görevi sağladığından iç kısmında belirli bir sıcaklık üretir ve bu da bitki köklerinizin gelişimi için idealdir.
Saman balyaları aynı zamanda soğuk kış dönemlerinin ve aşırı donların etkisini azaltarak ta kışın bile bitkilerin sağlıklı büyümesine yardımcı olmaktadır. Kışın soğuk iklim bitkileri yetiştiriyorsanız, bitkilerinize çok daha elverişli bir büyüme ortamı sağlamış olacaksınız.
- Saman Balyaları Ucuzdur
Saman balyaları ucuzdur. Genellikle büyük şehirlerde yaşıyorsanız bile saman balyalarını temin etmek kolaydır.
Ayrıca üretim mevsiminin sonunda saman balyalarını parçalayarak geleneksel bahçe yataklarında malç olarak kullanabilirsiniz. Dolayısıyla para tasarrufu yaparak ilerleyen dönemlerde komposta yatırım yapmış olmaktasınız.
- Esneklik ve Yaratıcılık
İsterseniz bir saman balyası bahçesi tasarlayabilirsiniz. İstediğiniz kadar küçük olabilir.
Ya da istediğiniz kadar büyük olabilir …
Balyalarınızı direkt olarak çimlerinize, betonarme döşemelere, verandanıza veya hatta araç yolunuzdaki herhangi bir şey için kullanmadığınız yere yerleştirebilirsiniz.
Saman balyalı bir bahçe gerçekten yalnızca hayal gücünüz ve kullanılabilir alanınız ile sınırlıdır…..
- Çok Daha Rahat ve Çok Daha Kolay Bahçecilik
Saman balyaları yaklaşık 40 cm yüksek olduğundan, çok daha rahat bir yükseklikte bahçeniz olacaktır. Aynı zamanda bahçenizde dolaşırken dikilen bitkilerin çoğunu çok fazla eğilmeden rahatlıkla hasat edebileceksiniz demektir.
Evet, siz de kendi evinizde yetiştirilen organik domates, biber, patlıcan, soğan, sarımsak, pırasa, turp, havuç, şalgam, kabak, bakla, bezelye, pazı, marul, maydanoz, ıspanak, marul ve kavunları gözünüzle görebilirsiniz …
Oldukça güzel değil mi?
Saman balyalarıyla yetiştiriciliğe başladıktan ve ürünlerinizin birer birer yetiştiğini gördükten sonra, bahse girerim başlangıçtaki kadar tuhaf gelmeyecektir.
Bu sistemin çok iyi olduğunu düşünüyorsanız öğrendiklerinizi ve bildiklerinizi diğer yetiştiricilerle paylaşın ve onlara ilham verin…