Milliyet’in haberine göre, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, son günlerde karkas et fiyatlarında üretici bazında yaşanan düşüşe rağmen bu düşüşün perakende fiyatlara tam olarak yansımadığına dikkat çekti. Tunç, üreticilere erken kesim uyarısında bulunarak, “Elimizdeki hayvanları panik yapıp kesmeyelim, bu hayvanları 20 gün sonra tekrar arayacağız” dedi.
Ülke genelinde üretici tarafında karkas et fiyatlarında yüzde 10’luk kesin bir düşüş yaşandığını, bazı bölgelerde bu oranın yüzde 20’ye kadar çıktığını belirten Tunç, “Şu anda karkas etin üreticideki kesim fiyatı 400-420 TL bandında. Ancak bu durum geçici. Ülkemizin et açığı devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Bülent Tunç, şap hastalığı nedeniyle üreticiler arasında tedirginlik oluştuğunu, ancak Bakanlığın aşılama çalışmalarını sürdürdüğünü ve biyogüvenlik önlemlerinin alınması durumunda ciddi bir sorun yaşanmayacağını vurguladı.
Erken kesimin uzun vadede daha büyük sıkıntılara yol açacağını dile getiren Tunç, “Şimdi ekonomik olarak kayba uğruyoruz ama 15-20 gün veya 1 ay sonra fiyatlar eski seviyelerine dönecek, hatta daha da yükselebilir. Yetişmemiş hayvanı kesmek doğru değil” dedi.
Bazı fırsatçıların, sanki olağanüstü bir durum varmış gibi algı oluşturarak üreticilerin elindeki hayvanı düşük fiyattan kestirmeye çalıştığını söyleyen Tunç, “Bu tür spekülasyonlara itibar edilmesin. Üreticilerimiz hayvanlarını aşılasınlar ve sabırlı davransınlar” diyerek çağrıda bulundu.