Dondurmada yapay renklendiricilere son!

*Yediğimiz dondurma ne kadar güvenli? Daha sağlıklı bir tatlı devrimi ister miyiz?

*Renkli dondurmalara veda edelim mi? Sağlığınız için yeni bir başlangıç ister miyiz?

*Dondurma keyfiniz artık daha doğal ve güvenli olsun.

*Artık dondurmanın yeni tadı, sağlık ve güven olsun…

*Artık daha güvenilir dondurmaya doğru gidiliyor. Sağlığımız için adımlar atılıyor.

**Halk sağlığı, toplumun temel taşıdır, ancak genellikle göz ardı edilir.

****Acaba yediğimiz dondurmanın güvenilirliğini sorguluyor muyuz?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetim raporlarında at, eşek, domuz etini sık sık görüyoruz. Dondurma ile bilgi çok az. Merdiven altı üretim yerlerinde dondurma üretimi var mı? Küçük işletmeler, dondurma satış yerleri yeterince denetleniyor mu?

Tüm denetimlerde başarılı olmak için;

Eğitim ve gelir düzeyi yüksek üretici ve bilinçli tüketici oranının yüksek olması gereklidir. Piyasada gerçek denetçi öncelikle bunlardır.

Halkımızın, tüketicimizin, üreticimizin eğitim ve gelir düzeyi nasıl? Başarılı olma şanslarının oranı nedir?

Peki, dondurmamız gerçekten sağlıklı mı?

****IDFA’dan Devrim Niteliğinde Karar

Uluslararası Süt Ürünleri Birliği (IDFA), dondurmayı daha sağlıklı hale getirmek için harekete geçti. IDFA Dondurma Taahhüdü, 2027 sonuna kadar ABD’de süt bazlı dondurmalarda yapay renklendiricileri (Kırmızı 3, Sarı 5, Mavi 1 vb.) kaldırmayı hedefliyor.

****Bu neden önemli?

*Sağlık: Yapay renklendiriciler, çocuklarda hiperaktivite ve alerji riskiyle bağlantılı. Bunların kaldırılması, özellikle çocuklar için daha güvenli dondurma demektir.

*Doğallık: Doğal renklendiriciler, dondurmayı kimyasaldan arındırıyor.

*Güven: Şeffaf adımlar, tüketici güvenini artırıyor.

*Gelecek: Daha sağlıklı formülasyonlar, uzun vadeli halk sağlığına katkı sağlıyor.

****Türkiye’de Durum

Türkiye’de gıda renklendiricileri, AB uyumlu Türk Gıda Kodeksi ile düzenleniyor. Yapay renklendiriciler, örneğin Tartrazin ve Allura Kırmızısı kullanılıyor mu? Bunların hiperaktivite ve alerji riskleri tartışılıyor. Ürünlerde uyarı zorunlu mu? Zorunlu olsa bile tüketici farkındalığı düşük. Ülkemizin, siyah havuç ve pancar gibi doğal renklendirici üretiminde lider olduğunu da unutmamalıdır.

*IDFA’nın taahhüdü, ülkemiz için bir harita olmalıdır.

*Çocuk Sağlığı: Yapay renklendiricilerin kaldırılması, çocukların sağlığını korur.

*Doğal Alternatifler: Türkiye’nin doğal kaynakları, geçişi kolaylaştırabilir.

*Güvenlik: Daha şeffaf etiketler, tüketici güvenini artırır.

*IDFA’nın taahhüdü, dondurmayı sağlıklı bir keyfe dönüştürüyor. Ülkemizde, doğal renklendirici avantajıyla bu yolda ilerleyebilir. Daha sağlıklı dondurma için sektör yatırımları ve tüketici bilinci şart. Sağlıklı bir gelecek, tatlı anılarla mümkün!

****Dondurma yapımı teknolojik bir işlemdir. Hem alaylı, hem mektepli, liyakatli, işletme tecrübesi olan, mevzuata hâkim dondurma teknologlarının işidir. Bu işi yapanlar en azından Dondurma Teknolojisi, Süt Kimyası, Süt Mikrobiyolojisi, Temizlik ve Sanitasyon Derslerini almış olmalıdır.

***Bunu neden belirttim. Bir örnek ile açıklayayım. Sadece bir dondurma yapımında bilinmesi gereken mevzuatları aşağıda belirttim.

Ülkemizde bu mevzuatlara göre dondurma üretimi yapan sayıları çok az büyük firmalar var.

****O nedenle bilim ve kaliteli eğitim.

****Dondurma ile ilgili mevzuatlar;

Dondurma ile ilgili, 26 Ekim 2022 Tarih ve 31995 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığından çıkarılan “TÜRK GIDA KODEKSİ DONDURMA TEBLİĞİ” (TEBLİĞ NO: 2022/13) bulunmaktadır.

Bu mevzuata göre üretim yapmak gereklidir.

Bu mevzuatla beraber aşağıdaki mevzuatları da bilmek gereklidir.

-Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği

-İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği,

-Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği (Tebliğ No: 2022/10)

-Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği (2014/55)

-Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği ve ilgili gıda kodeksi hükümleri

-Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği

-Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği

-Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği,

-Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği

-Gıda Hijyeni Yönetmeliği

-Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği

-Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelere Dair Yönetmelik

-Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği,

-Türk Gıda Kodeksi Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği (Tebliğ No: 2005/43)

-Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Mineraller ve Belirli Diğer Öğelerin Eklenmesi Hakkında Yönetmelik

-Türk Gıda Kodeksi Hedef Dışı Yemlere Taşınması Önlenemeyen Koksidiyostatların ve Histomonostatların Hayvansal Gıdalardaki Maksimum Miktarları Hakkında Yönetmelik

-Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu

Ayrıca Kontrol Et

TMO’nun ithalat kararı sonrası arpa fiyatı ne kadar oldu?

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı 225 bin tonluk arpa ithalat kararı, iç piyasada sert bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir