Bakan Yumaklı’dan üreticiye kurbanlık güvencesi: Elde kalan hayvanları Et ve Süt Kurumu satın alacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kurban Bayramı’nda satılamayan kurbanlıklarla ilgili üreticilere güvence verdi. Yumaklı, her yıl olduğu gibi bu yıl da üreticilerin ellerinde kalan kurbanlık hayvanların Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından satın alınacağını açıkladı. Bu yıl ilk kez uygulanacak yeni bir sistemle karantina nedeniyle hayvanlarını pazara götüremeyen üreticiler de bu kapsamda değerlendirilecek.

Karantina engeline karşı yeni uygulama

Yumaklı, bu yıl başlatılan yeni uygulamayla şap hastalığı gibi nedenlerle hayvanlarını kurban pazarına sevk edemeyen üreticilerin mağdur edilmeyeceğini belirtti. Karantina süreci tamamlandıktan ve hayvanların sağlık durumu uygun görüldükten sonra bu hayvanlar da ESK tarafından satın alınacak.

Başvurular il ve ilçe müdürlüklerine

Satın alma sürecinde üreticilerden çeşitli belgeler talep edilecek. Üreticilerin il veya ilçe tarım müdürlüklerinden aldıkları sevk raporu, pazar yeri giriş ve kira belgeleri, nakliye faturaları ile şap hastalığı nedeniyle hayvan hareketlerine kısıtlama getirildiğine dair belge ile başvurmaları gerekiyor. Başvurular TÜRKVET sistemi üzerinden kontrol edilecek.

ESK kurbanlık alım fiyatlarını açıkladı

Et ve Süt Kurumu, 2025 yılı için kurbanlık alım fiyatlarını da duyurdu. Fiyatlar karkas ağırlık başına belirlenirken, hayvan başına kurbanlık primi de eklendi:

Tosun: 400 TL/kg (296 TL cari fiyat + 104 TL prim)
Düve: 370 TL/kg
İnek: 340 TL/kg
Kuzu: 400 TL/kg
Toklu: 360 TL/kg
Koyun: 350 TL/kg
Oğlak: 260 TL/kg
Çepiş: 220 TL/kg
Keçi: 190 TL/kg

Fiyatların tavan rakamlar olduğunu belirten ESK, hayvanın yaşına, cinsine, randımanına ve karkas ağırlığına göre alım bedelinin değişebileceğini bildirdi.

Ayrıca Kontrol Et

Hayvancılıkta yeni dönem: Yabancı çobanlara çalışma izni başladı

Türkiye’de hayvancılık sektöründe yaşanan iş gücü açığına çözüm arayışları kapsamında dikkat çeken bir adım atıldı. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir