Gübretaş’ta çifte standart: Yandaşa ihalesiz milyonlar, işçiye enflasyon altı zam!

SADETTİN İNAN / Gübretaş’ta yaşanan gelişmeler, çiftçi kaynaklarının nasıl yönetildiği ve işçiye reva görülen muamele kamu vicdanını derinden yaralıyor. Kurumun genel müdürlüğüne atandıktan sonra dikkat çeken kararlara imza atan Hüseyin Aydın, hem kamuoyundan gizlenen satışlar hem de yandaş firmalara sağlanan ayrıcalıklarla gündemde.

500 milyonluk bina 130 milyona yandaşa satıldı

Hüseyin Aydın’ın başında bulunduğu Gübretaş yönetimi, şirketin İstanbul Boğazı manzaralı, piyasa değeri yaklaşık 500 milyon TL olan eski genel müdürlük binası, 130 milyon TL bedelle yandaş bir firmaya satarken, bu satışla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) ne de kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadı.

Yandaşa çift yönlü gemi kıyağı!

Diğer yandan, Hüseyin Aydın’ın yine göreve geldiği ilk aylarda yandaş bir firmaya şirketin kasasından 15 milyon dolar vererek LNG gemisi aldırıp, sonra bu gemiyi aylık 1 milyon 300 milyon dolara tekrar şirkete kiralayarak bu yandaş firmaya büyük bir kıyak geçtiği ortaya çıkmıştı.

400 bin ton gübre ihalesiz şekilde alındı!

Bununla da sınırlı kalmayan süreçte, Gübretaş, 400 bin ton kompoze gübreyi yine hiçbir ihale yapmadan Hüseyin Aydın’a yakın bir firmadan alınması da dikkat çekmişti.

İşçiye ise yüzde 30 zam! Grevle gübre üretimi durdu

Tüm bu büyük ölçekli kıyakların yapıldığı Gübretaş’ta, Kocaeli tesislerinde çalışan 240 işçi, yıllık enflasyonun bile altında kalan yüzde 30’luk zam teklifine karşı grev kararı aldı. Petrol-İş Sendikası öncülüğünde başlayan grev nedeniyle, fabrikada 6 gündür gübre üretimi yapılamıyor.

İşçilerin ortalama 30-32 bin lira maaşla çalıştığı fabrikada, Hüseyin Aydın yönetimindeki Gübretaş’ın, enflasyonun dahi altında kalan sadece yüzde 30’luk zam teklifinde ısrar etmesi, hem şirketin kaynak yönetimine hem de işçiye bakışına dair çarpıcı bir tablo ortaya koydu.

Yandaşa milyonlar, işçiye kırıntı!

Çiftçi kaynaklarının etkin ve şeffaf yönetimi tartışılırken, Gübretaş gibi dev bir kurumda yaşanan bu çifte standart, “yandaşa ihalesiz milyonlar, işçiye kırıntı bile çok” tepkisine neden oldu.

Ayrıca Kontrol Et

Kesim fiyatı düştü, ama kıyma zamlandı: Et piyasasında büyük çelişki!

Türkiye’nin birçok bölgesinde etkili olan şap hastalığı, hayvan varlığını olumsuz etkilediği gibi et piyasasında da …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir