Bordo bulamacı, “Elma ve armut kara lekesi, armutlarda memeli pas, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında kara leke ve ateş yanıklığı, monilya, eriklerde cep hastalığı, kayısı ağaçlarında sürgün ve dal yanıklığı, kayısılarda yaprak delen, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma, kiraz dal yanıklığı, şeftali yaprak kıvırcıklığı, şeftalide yaprak delen, meyve ağaçlarında kök çürüklüğü, bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü gibi birçok hastalığa karşı sigorta ilaçlaması olarak yapılır.
Gerekli Malzemeler :
1 Adet 100 lt.lik su alabilecek kap.(Plastik, tahta veya beton kap).
1 adet 50 lt.lik su alabilecek kap.(Plastik, tahta veya beton kap).
1 adet paslanmamış çivi.
% 1’lik Bordo Bulamacı için;
1 kg. Göztaşı (Bakır sülfat)
1 kg. Sönmüş kireç veya 0.5 kg. Sönmemiş kireç
( %2’lik Bordo Bulamacı için bu oranlar iki katına %3’lük Bordo Bulamacı için bu oranlar üç katına çıkarılır.)
Bordo Bulamacı Nasıl Hazırlanır (% 1 ‘lik Bordo bulamacının yapılışı) :
İlk önce küçük kabımıza 1 kg. Göztaşı (Bakır Sülfat) konularak 50 lt. su ile beraber iyice karıştırılır.
Sonra 100 litrelik büyük kabımıza 1 kg. Sönmüş veya 0.5 kg. Sönmemiş Kireç konularak 50 litre su ile iyice eritilerek karıştırılır.
Göztaşı eritilen küçük kaptaki karışım yavaş, yavaş büyük kaptaki kireçli su üzerine dökülür ve bir taraftan karıştırılır.
Kireç Hiç Bir Zaman Göz Taşı Üzerine Dökülmez. Dökülür ise ilacın yapısı bozulur.
Yapılan bordo bulamacının olup, olmadığını kontrol emek için bir adet passız çivi bulamaca batırılır. 5 dakika bekletilir. Çiviye bakılır, çivinin renginde bir değişiklik yoksa bordo bulamacı olmuş demektir. Şayet çivide hafif kızarma olursa karışım olmamıştır, bir miktar daha kireç ilave edilmelidir. Bordo Bulamacı hemen kullanılmalıdır. Bordo Bulamacı taze kullanılır. Hemen kullanılamaz ise 100 litresine 200 gr şeker veya pekmez, yoksa 1 lt. yağsız süt katılır. Böylece bordo bulamacı 1-2 gün bozulmadan bekletilebilir.
Nasıl Kullanılır (Uygulanır) :
Hazırlanan Bordo Bulamacı sonbaharda meyve Ağaçlarında yaprakların % 75’nin döküldüğünde, İlkbaharda ise gözler Patlamadan bir hafta önce yapılır. Ağacın bütün dalları ve gövdesi ilaçlanmalıdır.
Yapraklı dönemde Bordo Bulamacı yapılmamalıdır.
Bordo Bulamacı Hazırlanırken ve Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar:
1. Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir. Aksi takdirde karışım olmaz.
2. Hazırlanan karışım kullanılmadan önce bir tülbent yardımıyla süzülerek ilaçlama aletini tıkaması engellenmelidir.
3. Sönmemiş kireç kullanıyorsak eritildikten sonra muhakkak süzülmelidir. Eğer erimeyen taş, toprak kalmışsa kalan miktar kadar kireç tartılıp tekrar eritilmelidir.
4. Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz.
5. Bordo bulamacı atıldıktan sonra ilaçlama aleti temizlenmelidir.
Tüm meyve ağaçlarında ve fındık bahçelerinde yapraklar açmadan önce mutlaka atmayı ihmal etmeyiniz.