Biberi
ye
(Rosemarinus officinalis)
Tip: 8 ila 10 arasındaki bölgelerde çok yıllı
Ekim zamanı: İlkbahar, sonbahar
Özellikleri: Minik, güçlü aromatik ve lezzetli yapraklar, mavi açmalar
Işık: Tam güneş
Toprak: İyi drene edilmiş, kuru tarafta, pH 6 ila 7
Bitki aralığı: 24 ila 36 inç
Bitki boyutu: 24 ila 36 inç boyunda
Bahçe kullanımı: Herb bahçesi, çiçek sınır, konteynerler, düşük kırpılmış çit
Mutfak kullanımı: İtalyan ve Akdeniz yemekleri, sirke ve yağlar, ekmekler
Akdeniz bölgesinden ve nane ailesinden olan biberiye, mutfak ve süsleme açısından oldukça değerli ve güzel bir bitkidir. 8 ila 10 arasındaki bölgelerde kışın dayanıklı olan çarpıcı, dik bir yaprak dökmeyen çalı, elini yapraklar boyunca fırçalar atmaz parfesiyle havayı dolduruyor. Biberiye büyütmenin anahtarı, başta eşit derecede nemli kalan iyi drene edilen bir topraktır; Bitki kök salarken, giderek kuraklığa dayanıklı hale gelir. Bahçıvanlara daha soğuk iklimlerde kışın içeriye getirme olanağı sağlayan kaplar için de mükemmeldir. Çoğu otun aksine, biberiye kurutulduğunda taze olduğunda daha kuvvetli bir tada sahiptir. Sprigs’i taze kullanabilmek için her zaman kesin. Yeni kaynakların ihale edilmesini teşvik etmek için düzenli olarak kırpın ya da bitki odunsu olur.
Biberiye çok fazla zordur. Bitki, her zaman zevk alacağı pek çok kullanıma sahiptir. Birkaç kesme sapı bir odayı koku ile dolduracaktır.